LOCATION KSA, Jeddah

YEAR 2016

CLIENT BN DAWOOD

DESIGN TEAM Hossam Ahmed, Islam Zouhir

BUILT AREA 9150m2

SCOPE Concept Design

OBJECTIVE

Combining discreet family accommodation with generous spaces for stimulating, the design of this house balances the constraints of the site with the alternating requirements for privacy and transparency.

Building complex is located on southwest- northeast axes to underline the figurative perception and social life in courtyards while approaching the site. Thus, provided the maximum benefit from prevailing wind direction and pleasant courtyards. Considering the number of the sunny days, integrating and optimizing the sun breakers into architectural facade is done with the daylight simulation studies. It is foreseen to enrich the social life via public and private courtyards both in building complex and in duplex units. Each module is studied as self-sufficient units; accordingly, carpark, sport and social activity spaces are designed according to the number of future users.

CHALLENGES

Creating a low-carbon, pedestrian-friendly quarter incorporate with sun and wind pattern in the neighborhood

STUDIES

Vistas, prevailing wind direction, and local & cultural space requirements are studied to develop modern solutions such as solar thermal ventilation, courtyards etc.

MASS FORMATION

Respecting the surrounding urban fabric, with the combination of attentive massing and landscaped ground; it is intended to enhance the controlled relation from the existing developments to the rear of the site.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

PLANS

Revolution Slider Error: Slider with alias bd-plans not found.
Maybe you mean: '1-3d-visualization' or '1-studies' or '1-mass-formation' or 'HomeSlider' or 'Challenges' or 'p1-challenges'

 

3D VISUALIZATION